Project Description

Whiplash

q

Een whiplash is vaak het gevolg van een auto-ongeluk, waarbij de auto van achteren wordt aangereden. De hevige klap doet de romp en de schouders van de inzittende(n) van de voorste auto met grote snelheid naar voren gaan, terwijl het hoofd pas later, zij het slechts een fractie later, volgt. Door deze ‘zweepslag’-beweging ontstaan vaak beschadigingen aan de nek en in het bovenste gedeelte van de rug. Whiplash kan echter ook ontstaan tijdens het sporten, bij een val van de trap of als er een voorwerp op het hoofd valt. Wervels, spieren, banden en gewrichten vangen de klap op. Er kunnen door zo’n klap minuscuul kleine of zelfs grotere scheurtjes en bloedingen ontstaan, wat direct of tot 24 uur na het ongeval kan leiden tot klachten die variëren van hoofdpijn, misselijkheid en braken, pijn in nek en schouders tot tintelingen in armen en benen.

Een whiplash kan op een wat langere termijn leiden tot slapeloosheid, concentratiestoornissen en vermoeidheid, oorsuizen, wazig zien of overgevoeligheid voor licht. In 95% van de gevallen moeten deze klachten na een half jaar voorbij zijn.

In overleg met de huisarts kan het wenselijk zijn om snel na het ongeval een röntgenfoto van de nek te laten maken. In veel gevallen wordt fysiotherapie of oefentherapie volgens de Mensendieckmethode aangeraden. Acupunctuur en cranio-sacraal kan heel goed worden toegepast in plaats van of naast andere behandelvormen. Het kan ook een prima aanvulling zijn op een voorgeschreven medicatie door huisarts of specialist.

Vanuit de visie van Chinese geneeskunde is bij een whiplash de vrije energiedoorstroming ter plaatse van de nek in meer of mindere mate verstoord. Door middel van acupunctuur kunnen de klachten verminderen. Daarnaast werkt acupunctuur als pijnbestrijding, zeker als er al in een vroeg stadium tot behandeling wordt overgegaan. Doel van de behandeling is het herstellen van de energiedoorstroming. In de meeste gevallen leidt dit, mits er geen medische complicaties optreden, tot volledig herstel.

q

q

Neem voor meer informatie contact met mij op.