Project Description

Hooikoorts

q

Hooikoorts is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam op de stuifmeelkorrels (pollen) van wind bestuivende planten, bomen en grassen. In feite is het afweermechanisme van het lichaam in de war. De op zichzelf onschadelijke pollen worden als indringers beschouwd en het lichaam maakt een stof aan (histamine) om ze te bestrijden. Sommige mensen verdragen de stof niet en krijgen vervolgens hooikoorts. Vooral de pollen van de berk en van een onopvallende plant als bijvoet (Artemisia vulgaris) zijn vaak veroorzakers van overgevoeligheidsreacties.

Hooikoorts gaat gepaard met een grote verscheidenheid van symptomen. Het kan overprikkeling van de slijmvliezen van neus en keel veroorzaken en het kan jeukende, tranende en branderige ogen veroorzaken. Ook niezen en benauwdheid komen vaak voor. Bovendien kan hooikoorts leiden tot vermoeidheid en een gevoel van algehele malaise. Alle reden dus om er iets aan te doen!

Ook al kan acupunctuur met succes ingezet worden in acute gevallen van hooikoorts, geef ik het advies om al in een eerdere fase met de behandeling te beginnen. Voor het voorjaar. Omdat hooikoorts te maken heeft met een niet goed werkend afweer mechanisme is mijn behandeling daar op gericht. Gemiddeld blijkt dat er na zes behandelingen een duidelijke klachtenvermindering optreedt of dat de klachten geheel verdwijnen. Eventueel zal tijdens het ‘hooikoortsseizoen’ een aantal nabehandelingen nodig zijn.

q

q

Neem voor meer informatie contact met mij op.