Yin Yoga met Eelco Griep

q

Yin Yoga is in Nederland erg populair. De houdingen die je bij deze vorm van yoga aanneemt zijn vooral gericht op het versterken en het versoepelen van bindweefsel en gewrichten terwijl de meer Yange vormen van yoga meer op de spieren werken.

Tijdens mijn Shiatsu opleiding kwam ik al in aanraking met Do-in oefeningen en het strekken van de meridianen (energie-/ informatiebanen). Het toepassen van Yin houdingen en het lesgeven daarin is dan ook een mooie aanvulling op wat ik al deed. Yin Yoga houdingen lijken veel op de Do-in oefeningen alleen wordt de houding langer aangehouden en daarin zit vooral de kracht van Yin Yoga.

De grondlegger van Yin Yoga is Paulie Zink, een grootmeester in martial arts. De afgelopen 25 jaar heeft met name Paul Grilley deze vorm bekendheid gegeven.

Bij Yin yoga worden houdingen langer vastgehouden, zo heb je meer tijd om je grenzen te verkennen en te verleggen. Bij een Yin Yoga houding ga je niet met kracht de houding in, maar voelend, zacht. Yin Yoga is een meditatieve vorm van yoga en geeft ruimte in het lichaam. De houdingen worden dan ook op een passieve, maar wel intensieve manier beoefend en lang aangehouden (wel 2 -6 minuten). Op die manier wordt eerder het bindweefsel dan de spieren opgerekt en gestimuleerd.

Door het oprekken van het bindweefsel ontstaat er meer mobiliteit en flexibiliteit in o.a. de gewrichten van het lichaam. Bovendien bevinden de meridianen zich in het bindweefsel. Door bewust verbinding te maken met het bindweefsel worden de meridianen ook beïnvloed en daardoor wordt het zelfhelend vermogen van het fysieke- en mentale lichaam op een positieve manier beïnvloed.

Yin Yoga is prachtig te beoefenen naast de meer yange bewegingen als hardlopen, fitness of andere sporten of een dynamische vorm van yoga. Ook kan het toegepast worden bij herstel van langdurige blessures. Daarbij is Yin Yoga ook meditatief.

Ik ben met Yin Yoga in aanraking gekomen bij Bivag en heb enige jaren als docent bij Bivag onderwijs gegeven en Yin Yoga modules ontwikkeld. Nu geef ik Yin Yoga les bij Sanayou en geef ik diverse Yin Yoga workshops en reizen.

Om de week geef ik yin yoga lessen bij De werkplaats in Joure.

Wil je meer weten over mijn yin yoga lessen en de workshops bij De Werkplaats

Kijk dan op de website van Werkplaatsjoure of neem dan contact met me op.

Wees als bamboe

Elke keer meebewegen met de omstandigheden,

voelend wat jou grens is,

maar altijd weer terugkomen bij jouw kern.

q

q

Neem voor meer informatie contact met mij op.