f

f

De rol van acupunctuur bij Hooikoorts

De WHO (World Health Organization) zegt over acupunctuur en hooikoorts/astma het volgende. Acupunctuur wordt vaak gebruikt voor de behandeling van luchtwegaandoeningen. In studies met controlegroepen is aangetoond dat acupunctuur bij allergische rhinitis (ontsteking van de slijmvliezen van neus en keel) effectiever is dan antihistamine medicijnen.

Het gebrek aan bijwerkingen van acupunctuur is een duidelijk voordeel bij de behandeling van deze aandoening. De meerderheid van de rapporten laat zien dat acupunctuur effectief is en dat het effect gerelateerd is aan de acupunctuurpunten die worden gebruikt. De succesratio’s in de literatuur zijn 60-70%. In de behandeling van acute astma-aanvallen heeft acupunctuur een beperkte rol, maar het kan wel heel goed dienen als preventieve maatregel over een langere termijn.

Onderzoeken met controlegroepen hebben aangetoond dat acupunctuur een significante verbetering teweegbrengt. Mensen met bronchiaal astma, die behandeld worden met corticosteroïden, reageren vaak beter op acupunctuur behandeling dan mensen met andere soorten astma. De benodigde dosis corticosteroïden daalt geleidelijk gedurende de eerste weken van de acupunctuur behandeling en ook in de late stadia van bronchiaal astma treedt vermindering van de klachten op.

Een acupunctuurbehandeling bij hooikoorts of astma is niet gericht op de slijmvliezen of de longen. Veel hooikoortspatiënten hebben een verstoring binnen de leverenergie. Het is de taak van de leverenergie om het miltsysteem te controleren. Als de leverenergie overladen is, onderdrukt ze juist de werking van het miltsysteem. Er is dan sprake van twee falende elementen. Acupunctuur kan het lichaam weer in harmonie brengen. Als gezorgd wordt dat voor de lente de leverenergie weer harmonieus stroomt en het miltsysteem goed functioneert, dan is kans op heftige hooikoorts veel kleiner. Als er toch hooikoorts ontstaat, dan zijn er acupunctuurpuntencombinaties die er voor kunnen zorgen dat de circulatie weer op gang komt. Daarom is het voor hooikoortspatiënten aan te raden om in de koudere maanden met acupunctuur te beginnen.

f

f

Acupunctuur even goed als regulier bij jeuk en eczeem

Bij zogenaamde atopische dermatitis, een soort jeukend huideczeem, worden patienten vaak gek van de jeuk. Dan krijgen ze van de huidarts ant-jeuktabletjes, zogenaamde antihistaminica. Daar kun je dan weer behoorlijk suf van worden.

In een studie uit 2012 blijkt dat acupunctuur minstens even goed werkt als de reguliere tabletten, en beter dan placebo of namaak-acupunctuur (gewoon maar ergens lukraak prikken). Een belangrijk onderzoek waar maar weer uit blijkt hoe waardevol de eeuwenoude acupunctuur is…

f

f

Waarom hebben sommige Olympische sporters grote ronde vlekken op hun rug?

Als je de afgelopen dagen de Olympische Spelen een beetje hebt gevolgd, is het je vast opgevallen: een aantal sporters heeft ronde, rode vlekken op hun lichaam, die er nogal pijnlijk uitzien. Ze zijn het gevolg van ‘cupping’.

‘Cupping’ is een oude vorm van acupunctuur, waarbij gloeiend hete glazen op het lichaam worden geplaatst om zo een vacuüm te creëren. De techniek zou de bloeddoorstroming bevorderen en is een hit in Hollywood. En nu dus ook op de Spelen, vooral bij Amerikaanse sporters. De methode is overigens vrijwel pijnloos.

Hoewel Hollywoodsterren en sporters zweren bij de behandeling stellen “wetenschappers ?” dat het volstrekt nutteloos is. Farmacieprofessor aan UCL David Colquhoun: “Een zuignap op je lichaam zorgt ervoor dat je huid samentrekt en daardoor zou daar de bloedtoevoer iets omhoog kunnen gaan, maar het idee dat dit ergens goed voor is, is lachwekkend. Het is volkomen ongeloofwaardig en gewoon weer een nieuwe slimme manier om de rijken geld uit hun zak te kloppen”, maar ik pas cupping al lang toe in praktijk met goed resultaat tegen hoofdpijn, zweepslag, pijn in de schouders en spierpijn

f

f

Zwitserland geeft 5 complementaire therapieën dezelfde status als conventionele geneeskunde

Zwitserland zal bij de zorgverzekeringen vijf complementaire therapiën, waaronder homeopathie en acupunctuur, dezelfde status geven als conventionele geneeskunde. In 2005 waren deze therapiën door de overheid nog afgewezen voor vergoedingen, maar al in 2009 keerden ze via een referendum terug op de lijst van gezondheidsdiensten die moeten worden vergoed. De proefperiode, die volgend jaar afloopt, zou worden verlengd als de effectiviteit zou kunnen worden vastgesteld. Nu heeft de regering besloten dat deze therapiën in het basispakket zullen blijven.

f

f

Wilt u het zelf ervaren? Neemt u dan contact op!

Mijn behandelingen in Sneek kunnen o.a. gebruikt worden bij onrust, darm- en buikklachten, maar ook met nek-, schouder- en rugklachten, stress, operatielittekens, gewrichtspijn, slechte doorbloeding, chronische vermoeidheid, slaapstoornissen en schadelijke effecten van chemotherapie. De behandeling kan toegepast worden bij kinderen en volwassenen.
Kom gerust eens vrijblijvend kennismaken,

Groeten Eelco Griep

  • Gediplomeerd Shiatsu en Accupunctuur specialist
  • Aangesloten bij de vereniging van Traditionele Chinese Geneeskunde Zhong
  • Een continue bekwaming door opleiding en training

Wat ze zeggen over Eelco

“Ik ben nu 7 maanden na mijn behandelingen bij Eelco Griep nog steeds van mijn klachten af. Het was allemaal zeer fijn en ik vond het erg goed hoe je mij in het begin goed gerust stelde!”
Marianne, Sneek
“Ik heb lang last gehad van pijn aan mijn rug en aan mijn nek. Deze gingen maar niet weg, wat ik ook probeerde. Pijnstillers hielpen wel, maar deze symptoombestrijding is voor mij geen juiste, blijvende oplossing. Toen ging ik verder kijken en kwam ik via een goede kennis bij Eelco terecht die mij behandeld heeft met acupunctuur. Ik snap het nog steeds niet. In ieder geval erg bedankt!”
Jan
“Ik kom regelmatig voor behandelingen en ik moet zeggen dat het me een zo energiek, maar tegelijkertijd ontspannen gevoel geeft. Ik ben echt blij met wat acupunctuur mij geeft!”
Ed