Project Description

Rugklachten

q

Vaak krijgen mensen last van pijn in de onderrug door een verkeerde werk- of zithouding, maar ook door te zwaar tillen of door plotseling een verkeerde beweging te maken. Een andere veel voorkomende oorzaak van lage rugklachten is een te hoge werkdruk in combinatie met een gebrek aan beweging. Daarnaast kunnen lichaamsbouw, erfelijke factoren, orgaanproblemen of afwijkingen in de wervelkolom een rol spelen. Als behandelaar zal ik daarom zoveel mogelijk willen weten over de specifieke omstandigheden hoe de klachten zijn ontstaan. Zo’n uitgebreide diagnose is niet alleen nodig om de klachten te verhelpen, maar ook om deze te voorkomen.

De symptomen kunnen heel verschillend zijn. Je staat op uit een stoel en bukt om een papiertje op te rapen. Plotseling voel je een hevige pijnscheut en je kunt nauwelijks meer overeind komen. Dit is een bekend voorbeeld van acute lage rugpijn. Maar de klachten kunnen ook minder acuut optreden. Een zeurende pijn die langzaam verergert bijvoorbeeld, of pijn die uitstraalt naar de benen. De gevolgen van lage rugpijn zijn voor iedereen verschillend. Het kan leiden tot houdingsafwijkingen of tot moeite hebben met zitten of nauwelijks kunnen staan of lopen. Meer bewegen of yin yoga houdingen kunnen onderdeel zijn van de therapie. In andere gevallen is het beter eerst even rust te nemen. Soms zal ik de behandeling combineren met acupunctuur, cranio-sacraal, massage en oefeningen.

Acupunctuur kan met name op het gebied van de pijnbestrijding en spierontspanning veel betekenen. Ook kunnen gewrichtsblokkades worden opgeheven, waardoor al snel een vermindering van klachten optreedt, of deze klachten geheel verdwijnen. Bij acute klachten zijn enkele behandelingen vaak al voldoende voor een merkbaar effect. Bij chronische rug klachten zijn hiervoor meestal meer behandelingen nodig. Wanneer er sprake is van blijvend rugletsel zoals bij ernstige slijtage, kan acupunctuur alleen symptoom bestrijdend werken.

q

q

Neem voor meer informatie contact met mij op.